miercuri, 16 februarie 2011

Modele autentice, valoroase - premisele dezvoltării unei personalităţi puternice


Emisiunea cu numărul doi, din seara de 15 februarie, îi are ca protagonişti pe scriitorul, inginerul ţi omul de cultură  Vasile Datcu şi dr. Ionel Cândea - arheolog, cercetător ştiinţific, cadru universitar şi directorul Muzeului Brăilei - alături de subsemnata, Armanda Filipine.
Discutăm din nou despre civilizaţie şi Om, cu majusculă, despre societatea pe acre ne-o dorim şi cea care ne găzduieşte, dar şi despre tineri, modele. Astfel, Vasile Datcu îşi exprimă nedumerirea faţă de modul cum eludează tinerii contemporani  relaţia cu trecutul, cu înaintaşii, iar Ionel Cândea povesteşte că în vremea tinereţii sale, împreună cu prietenul Doru Bădără şi alşi colegi liceeni, îşi alegeau cu îndrăznală modele precum Michelangelo, Constantin Brâncuşi, Nicolae Iorga.

Comparaţiile cu trecutul şi valorile autentice ale tradiţiei conduc dialogul spre nevoia de Modele. Tinerii ar trebui să uite pentru moment aşa-zise-le VIP-uri de carton care defulează pe la tv şi se lăfăie pe paginile tabloidelor şi ale revistelor glossy; ar trebui să privească spre Personalităţi reale, autentice de cere istoria noatră are, slavă Domnului, destule. Este adevărat, însă, aşa cum afirma Ionel Cândea, manualele de istorie şi chiar cinematografia regimului de tristă amintire ne-au cam intoxicat cu faptele de vitejie ale unui Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul şi Burebista de am crede că naţia trăitoare între Carpaţi şi Dunăre "îi fruncea"... dar noi ştim că nu-i chiar aşa...
Deci, o concluzie ar fi că se cuvine să ne alegem cu atenţie, cu bunul simţ al realităţii Modelele, dar mai cu seamă chiar este necesar să le avem, pentru că altfel viaţa noastră se scurge invariabil între coordonatele verbelor "a vrea" şi "a avea" orice, oricum dar nu şi cultură, informaţii utile pentru un trai civilizat.

Spre pildă a faptului că adeea nu prea învăţăm mare lucru din istorie, Vasile Datcu ne citează un scurt fragment din... Cicero în care avem certitudinea că şi în antichitate dar şi acum lucrurile nu decurg chiar grozav, în sensul că toate cuvintele scrise de înţeleptul amintit îşi regăsesc sută la sută valabilitatea în zilele noastre.
an Boia, cel care a scris despre greşelile în siterie, despre "mituri" şi mistificarea grosolană din ultimele decenii predecembriste din ţara noastră.

În fine, concluzia/ soluţie - aşa cum am promis pentur fiecare emisiune - este după modelul unei zicale populare: "Deşteptul învaţă din greşelile altora, prostul din ale sale".

Am lansat şi întrebarea concursului emisiunii - la care avem premii în cărţi (volume apărute la Editura Istros a Muzeului Brăilei şi, deocamdată, volume semnate Constantin Gherghinoiu): "Din ce autor a citat Vasile Datcu". Aştept răspunsurile pe adresele de e-mail cunoscute. Câştigătorii vor fi anunţaţi la emisiunea din 22 februarie.